Atunci era de-ajuns o minge – pentru băieți, o păpușă – pentru fete sau o bicicletă – pentru orice copil, să fie în culmea fericirii. Acum, parcă nu sunt suficiente smartphone-ul, tableta sau play station-ul pentru a atinge mulțumirea unui copil.

După paravanul progresului, ne-am „tehnologizat” și nu ne permitem să nu fim în pas cu moda digitală. Tehnologizarea ne scutește de multe: comunicare lentă, informații greu de accesat, calcule greșite sau joacă neinteresantă; ne păzește de socializarea inutilă cu ceilalți, ne salvează de lumea rece a cărților sau a învățatului; ne ferește chiar și de timpul petrecut cu familia.

În ce fel influențează tehnologia educația celor mici? De ce aspecte ar trebui să ținem cont când îngăduim copiilor utilizarea tehnologiei? Care este amprenta tehnologiei în viața copiilor noștri?

Responsabilitatea unui tată este aceea de a cunoaște și înțelege comportamentul copilului său; azi cu atât mai mult cu cât bucuria copilăriei este înghițită de universul tehnologiei.

Daniel David
profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică și psihoterapie